Skip to main content
search
0

Skupaj smo premlevali o konceptu Skupnostne kavarne

Pogovor na temo Skupnostne kavarne je potekal v Mladinski postaji Moste. Za Mladinsko postajo Moste (krajše MPM) pravijo, da je prvi nadcikliran mladinski center v Ljubljani. Kaj to pomeni? Je mladinski center, ki je pod okriljem Združenja Sezam nastal leta 2016, v prvem nadstropju Tržnice Moste in nastal je na prav poseben način.

Večina notranje opreme je predelana, preurejena, nadgrajena ali reciklirana. Skoraj vse je nastalo po principu nadciklaže ali upcycling metodi. Uporabni predmeti so iz druge roke ali podarjeni, prav tako pohištvo. Za celotno vzpostavitev prostora, ki zajema delavnico, pisarno, skladišče, prostor za druženje in čajno kuhinjo je bilo potrebnih več pridnih rok, zagnanosti in vneme, kot financ samih.

Ekipa z jasno vizijo po opolnomočenju mladih, ki v Mostah vse od leta 2016 spodbuja predvsem starejše mlade in jih podpira pri realizaciji njihovih projektov, včasih pa samo skuha kavo in je tam za pogovor, je  vedno vesela novih idej in pobud.

Od prvega pitcha ideje

In Skupki je v oporo že od samega začetka. Od trenutka prvega pitcha, ki se je začel z ‘Ej, kaj pa če bi imeli skupnostni prostor, ki bi bil ubistvu kavarna in bi zaposloval mlade…?’, do prvih mini korakov in tako naprej vse do prvega dogodka.

Ta se je zgodil enkrat januarja in je bil namenjen temu, da preverimo, kako bi koncept skupnostne kavarne deloval v praksi.

Do skupnega brainstorminga

Dogodek smo poimenovali Fokusna skupina, ker smo se fokusirali na razmislek o ideji, ki se je zdela v tistem trenutku najbolj dosegljiva. To je hibridna verzija skupnostne kavarne, spletna trgovina z kakovostnimi izdelki slovenskih proizvajalcev in dogodki v živo v Mladinski postaji Moste.
S pomočjo metode, imenovane Svetovna kavarna, smo na več različnih postojankah razmišljali o vprašanjih:
  • Kaj nam je na ideji všeč?
  • Kaj nam na ideji ni všeč?
  • Ali bi se udeležili spletnega kofetkanja in kakšna pričakovanja bi imeli od takšne aktivnosti?
  • Ali bi bili pripravljeni kupiti butične izdelke slovenskih proizvajalcev, kot so Ayatana, Vera Spirits, Coffee Bulava, Fržek, Noctula,…?
Dognali smo naslednje:
  • Kofetkamo raje v živo, po spletu pa s tistimi, ki jih poznamo in ne z neznanci (raje se ne bi udeležili kofetkanja z neznanci).
  • Skupnostna kavarna se zdi super koncept za mreženje, sodelovanje, projektno delo, pridobivanje veščin in pretakanje znanja.
  • Fino je, da se na enem mestu prodajajo slovenski butični izdelki, bi pa želeli, da so cenovno dostopni tudi mladim.
  • Izziv je kako doseči, da bo tak prostor postal in ostal odprt in dostopen za vse in ne le za ozko ciljno skupino.

Kaj pa ti misliš? Kakšne ativnosti pogrešaš, kakšnih si želiš? Imaš idejo za dogodek, delavnico ali aktivnost, pa rabiš malo ‘pusha’ in nekoga, ki te bo vodil skozi proces? Morda prostor?

Potem pa nimaš druge, kot da se nam oglasiš na info@skup-ka.si, ali pa kar preko kontaktnega obrazca 🙂

skupnostna.kavarna@gmail.com