Prvič skupnostno za kuhalnikom.
Program Skupnostne kavarne smo začeli februarja 2022 smo začeli v Mladinski postaji Moste. Prvi dogodek, takoj za Fokusno skupino je bil dogodek, na katerem smo skupaj kuhali zelenjavne juhe. Proces je vodila Brigita Rovan, odlična poznavalka zelenjavnih juhic in začimb in strastna preizkuševalka različnih receptov, ki prebujajo naše brbončice in povzročajo, da se nam cedijo sline 😀
Dišal je po fižolu!
Tudi tebi pozimi pašejo kremne, žmohtne juhce? Ena od njih je bila fižolova, ki je absolutno ne sme manjkati v hladnih zimskih dneh. Če nam tačke greje termafor, potem nam želodčke kremna fižolova juha z makarončki in sveže pečenim domačim kruhom. Strinjali smo se, da je bila tale najboljša od vseh treh!
Bučna za vedno!
Druga juhca na meniju je bila bučna. Tudi ta je obvezen del zimskega jedilnika in preprosta za skuhat. Če jo okrasimo z bučnim oljem in dodamo še bučna semena, pa je juhca še bolj njamci.
Nč ne bomo stran metal!
…So govorile že naše babice! Ker je Skupnostni kavarni mar za okolje in si želi proizvesti čim manj smeti (čeprav se včasih to zdi kar velik izziv), je bila zadnja juhca, ki smo jo pripravili na prvem kulinaričnem večeru: zelenjavna juhca z ostanki zelenjave iz hladilnika. Vsak je prinesel kak kos zelenjave iz katere smo skuhali odlično mineštro. Kar je ostalo, pa smo si razdelili. Tako je poleg juhce nastala še zelemenjava 🙂
Kaj pa začimbe?
V juhce smo dali tudi nekaj znanih in manj znanih začimb, o katerih nas je poučila Brigita. Izpostavljamo nekaj pozitivnih učinkov teh naravnih dragocenosti 😉
Če še ne veš, Skupka podpira lokalne sestavine in izdelke. Na poličke spletne kavarne počasi dodaja izdelke z dodano vrednostjo slovenskih podjetij. Oglej si PONUDBO.